lezing steenuilen
Locatie: "Het natuurpalet" De I.V.N. ruimte in de school "DE Morgenster"nabij "De Weijer"
Verzorgd door: Wies en Peter Beersma.
De steenuil is de kleinste uil in de Benelux. Het is een klein gedrongen uiltje van ongeveer 21 tot 23 cm. De steenuil heeft een platte kop met felle gele ogen, en heeft aan de bovenkant bruine veren met lichte vlekken.
De steenuil heeft het liefst een landschap met weilanden, knotwilgen, fruitbomen en oude schuurtjes. Bloemrijke weilanden zijn een echt muizen- en regenwormparadijs, dus daar vindt hij veel voedsel. Knotwilgen, fruitbomen en schuurtjes hebben dikwijls holletjes waarin de steenuil zijn jongen kan grootbrengen. Hagen en houtkanten zijn plaatsen waar hij zich kan verschuilen.
De steenuil is ook dikwijls overdag actief, en is te zien zitten op knotwilgen of weidepaaltjes, te genieten van het zonnetje. De meeste mensen zien hem echter niet, omdat hij zo klein is. Als hij op een paaltje zit is het net of dat gewoon wat langer is. Hij maakt wel veel lawaai. Van oktober tot februari kan je hem van ver horen roepen, een soort “koewie”, gekef en een wat langer “joeeek”.
Steenuiltjes horen bij mensen. Door veranderingen in het landschap en rond onze eigen erven is het leefgebied van de vogels in gevaar. De steenuil is op de lijst van kwetsbare vogels beland en moet hierdoor actief beschermd worden.
Tijdens de lezing maakt u kennis met de steenuil, haar jongen, haar leefwijze en leefomstandigheden, manier van broeden en wat we kunnen doen om haar te beschermen .
Kosten: vrijwillige bijdrage
Opgave gewenst: Dorette van Loon 0478 636463
of: thmj.vanloon@hetnet.nl
Mia de Ponti 0485 582112
Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen